Arad, Str. Petru Rareș 29 0257 276 858 / 0725 227 129 office@restartlogistic.ro

Agricultura, „pariu câştigător” pentru tineri. Un fermier angajat nu câştigă sub 5000 de lei

Agricultura este pariul prezentului pentru tinerii care îşi doresc să urmeze o facultate. Este părerea decanului Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, prezent, miercuri, la Vocile Bihorului. „Un fermier nu câştigă sub 5000 de lei”, a spus Ioan Chereji, care îndeamnă tinerii să se gândească serios la o meserie legată de munca câmpului.

„România are două şanse: agricultura şi turismul. Nu e metaforă, nu ştiu dacă se vor mai face tancuri sau avioane, dar ştiu sigur că populaţia lumii va ajunge la 7 miliarde şi cineva trebuie să le dea de mâncare. Iar agricultorii pot să o facă”, susţine Ioan Chereji, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.

Studenţii care se înscriu la specializarea „Agricultură” a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea trec printr-un program de studii de 4 ani, în urma cărora vor dobândi o diplomă de inginer. La finalizarea studiilor, absolvenţii au de ales între a se angaja sau a începe propria afacere.

Ambele variante sunt câştigătoare, spun reprezentanţii facultăţii.

„Dacă te angajezi ai un salariu bun, dacă îţi faci propria afacere se câştigă, se câştigă foarte bine. Niciun fermier angat nu lucrează sub 5000 de lei. Ştiu că sunt domenii mai bine plătite, cum ar fi IT sau medicină, dar în agricultură se câştigă foarte bine”, spune decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.

Judeţul Bihor are trei mari agricultori, care cultivă fiecare mii de hectare de teren agricol. Agricultura se poate face însă şi la foc mai mic, iar statul român ajută fermierii cu fonduri naţionale sau europene. În plus, tehnologia în domeniu a evoluat atât de mult, încât cei care lucrează pământul au condiţii de lucru cel puţin decente.

„În tractor ai aer condiţionat, ai frigider, muzică. Poţi să recoltezi pe muzică simfonică. Tehnologia îţi oferă condiţii deosebite, nu te plouă, nu te bate vântul. Plus frumuseţea meseriei, vezi tot procesul tehnologic, de la sămânţă, până la recoltare„, explică Dorin Popa, conferenţiar la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2017 contribuţia agriculturii a fost de doar 0,7%. O analiză recentă a PriceWaterhouse Cooper a arătat de asemenea că România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE. Randamentul producţiei agricole este însă foarte scăzut.

Redactor: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus
Pentru Digi24.Ro.

Facebook Twitter Linkedin Digg Stumbleupon Tumblr Email

Leave Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.